Galileos Teleskop

20091010—20100117

Instrumentet som förändrade världen

Höstens stora utställning handlar om Galileo Galilei och hans betydelse för den moderna vetenskapen. Ett av Galileos originalteleskop visas.

Den moderna vetenskapen anses ha sin grund i den vetenskapliga revolution som inleddes när Galileo år 1609 riktade sitt teleskop mot månen. Utställningen förklarar varför detta experiment var så revolutionerande: hur det kom att förändra hela vår världsbild, och hur Galileos arbetsmetod lade grunden till den moderna naturvetenskapen.

Ett av Galileos originalteleskop visas under utställningstiden, ett helt unikt tillfälle. ”Det är det närmaste man kommer en motsvarighet till Mona Lisa inom vetenskapshistorien!” menar Nobelmuseets utställningschef Olov Amelin.

Ansvarig för framställandet av utställningen "Galileos teleskop" är Giorgio Strano vid Istituto e Museo di Storia della Scienza i Florens. Läs mer om utställningen på dess hemsida.

Utställningen stöds ekonomiskt av Officine Panerai (huvudsponsor), Rymdstyrelsen, Vetenskapsrådet och Vinnova.

2009 firas det Internationella astronomiåret med anledning av att Galilei riktade sitt teleskop mot himlen för första gången år 1609, det kan du läsa mer om här: Internationella astronomiåret.

Utställningar

Nobelmuseet har både permanenta och tillfälliga utställningar om Nobelpriset, Nobelpristagana, Alfred Nobel och relaterade ämnen.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

Stängt

Visningar

No tours today.

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.