Daggdroppen och kosmos

20041001–20050501

Harry Martinsons värld

Harry Martinsons författarskap spänner över vida områden. Han fascinerades av naturens under i stort och smått. Han sökte efter människans plats och riktning i vår värld. År 1974 tilldelades han Nobelpriset i litteratur för en diktning som ”fångar daggdroppen och speglar kosmos”. År 2004 är det 100 år sedan Harry Martinson föddes. Utställningen Daggdroppen och kosmos: Harry Martinsons värld är Nobelmuseets bidrag i firandet av detta jubileum.

Ackompanjerad av föremål, bilder, ljud och dofter följer vi Harry Martinson från sockenbarn till Nobelpristagare. Det är samtidigt en resa mellan daggdroppen och kosmos. Utställningen tar oss från det allra minsta till universums oändlighet. Martinsons skildringar av naturen och livet till havs har tillägnats två små tankerum illustrerade av författaren själv och av fotografen Lennart Nilsson. Den kosmiska lyriken i rymdeposet Aniara har fått sitt eget forum och i film gestaltas den unge Harry Martinsons drömmar.

Utställningar

Nobelmuseet har både permanenta och tillfälliga utställningar om Nobelpriset, Nobelpristagana, Alfred Nobel och relaterade ämnen.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

Stängt

Visningar

No tours today.

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.