Yttrandefrihet

20090211—20090917

Var går gränsen?

Yttrandefrihet är rätten att uttrycka sina åsikter. Att kunna yttra sig fritt och kritiskt är en mänsklig rättighet och en förutsättning för demokratin. Skall det vara tillåtet att säga vad som helst? Om inte – var går gränsen?

I utställningen ”Yttrandefrihet – var går gränsen?” diskuterades dessa och många andra frågor. Journalister, konstnärer och fredskämpar, som Nobelpristagarna Aung San Suu Kyi och Carl von Ossietzky, lyftes fram för att skärskåda yttrandefriheten ur ett religiöst, politiskt och samhälleligt perspektiv. Med hjälp av filmer, bilder, ljud och interaktiva spel presenterades både historiska och nutida exempel på hur yttrandefriheten hindrats eller kvävts.

Utställningen producerades av Nobels fredssenter i samarbete med produktionsbolaget Hybris film och scenograf Kristin Bredal. I Stockholm kompletterades utställningen med ett antal svenska exempel, bland annat en nyinspelad intervju med Ingvar Bratt om hans roll i den så kallade ”Boforsaffären” i mitten av 80-talet.

 

 

Utställningar

Nobelmuseet har både permanenta och tillfälliga utställningar om Nobelpriset, Nobelpristagana, Alfred Nobel och relaterade ämnen.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

Stängt

Visningar

No tours today.

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.